Zet eens een stukje levende natuurhistorie op tafel met Aloë, de dinosaurus onder de woonplanten, die weer helemaal trendy is door zijn oer en stoer uitstraling.
Gulden snede, puur natuur
Een gestileerde rozet met bladeren die kunnen variëren van zilvergrijs tot diepgroen maakt Aloë tot een zeer karakteristieke woonplant die soms ook nog eens prachtige bloemen laat zien. De bladeren kunnen glad of gekarteld zijn en zijn opgebouwd volgens de gulden snede. Dat is eeuwenoude, raadselachtige wiskunde die zorgt voor een verdeling die het prettigst is om naar te kijken. Het maakt van Aloë een indrukwekkende persoonlijkheid in huis, met wortels in de prehistorie.
Groene symboliek
De verstilde, krachtige uitstraling van Aloë maakt het een aanwinst voor de nieuwe woonstijl waarin levend groen binnenshuis steeds meer op een voetstuk wordt gezet. Aloë past in minituintje, maar ook in een groot binnentableau, kleurt goed bij levende, gedroogde en versteende natuur en heeft precies de organische en symbolische vormen die tot de verbeelding spreken en van je huiskamer een bijzondere oase kunnen maken. Aloë combineert in deze stijl het mooist met natuurlijke materialen zoals steen, keramiek en potten met natuurlijke vlekpatronen.
Aloë als luchtfilter
Aloë is een goede luchtzuiveraar, volgens onderzoek van NASA. De plant haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Omdat de woonplant 's nachts zuurstof afgeeft en koolstofdioxide absorbeert, is het bovendien een prima slaapkamerplant voor een goede nachtrust.
Verzorging Aloë
- Aloë staat het liefst in de volle zon, donkerder dan lichte schaduw moet het niet worden.
- Het is een zeer makkelijke plant: eens in de twee weken wat water geven volstaat.
- Het enige waar Aloë echt niet tegen kan, is natte voeten. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen.
- Aloë is een enthousiaste groeier die het liefst elke twee jaar een grotere pot wil hebben.
Robuuste sierplant
Aloë komt oorspronkelijk uit Afrika en is op dat hele continent én op het Arabische schiereiland te vinden. Het is een familie van bloeiende vetplanten met meer dan vierhonderd soorten. In het wild kunnen ze heel groot worden en zich op de meest weerbarstige plaatsen handhaven, als het er maar droog en warm is.
Aloë trivia
- In het Sanskriet is Aloë het woord voor 'godin'.
- De naam is vermoedelijk afgeleid van het Arabische woord 'alloeh' dat 'bitter' betekent en slaat op de smaak in het sap van de bladeren.
- Aloë is naast een bijzondere woonplant een perfecte patiopartner om een tuin een mediterrane sfeer meer te geven. Laat hem wel binnen overwinteren, want tegen kou kan hij niet.
- Aloë vera staat bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen, het gelachtige sap uit de bladeren werd door de oude Grieken en Romeinen al gebruikt om brandwonden mee te verkoelen.
- Aloë staat symbool voor 'genezen', omdat de plant in staat is zichzelf te helen en zelfs als hij op apegapen ligt nog een comeback kan maken.
Woonplant van de maand
Aloë is Woonplant van augustus 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.